2015-03-26_Gilbarco_Veeder-Root_logo

Jeste li spremni?
Proizvođači kamiona prije nekoliko godina suočili su se s normama Euro 4 i Euro 5. Sličan izazov danas je i pred proizvođačima automobila. Norme Euro 4 i Euro 5 u segmentu kamiona uvjetovale su proizvođačima kamiona implementaciju SCR (Selective Catalytic Reduction) katalizatora u kombinaciji s AdBlue® aditivom. Do tog trenutka korišteni apsorpcijski katalizatori nisu mogli zadovoljiti nove norme. Kao rezultat, AdBlue® aditiv postao je standard u kamionima sa SCR katalizatorom. Euro 6 norma stupila je na snagu u rujnu 2014. g za osobna i dostavna (LDV – Light Duty Vehicles) vozila. Sva vozila s dizelskim motorom moraju smanjiti emisiju NOX plinova na manje od 80 mg/km. Ovo je najveći izazov stavljen pred proizvođače vozila s diesel motorom od prve EU eko norme.

Rješenje?
Većina europskih proizvođača osobnih i LDV vozila već se odlučila na implementaciju SCR tehnologije u kombinaciji s AdBlue® aditivom. SCR tehnologija je trenutno jedino komercijalno prihvaćeno rješenje koje istovremeno smanjuje količinu ispuštenih NOX plinova i smanjuje potrošnju goriva, a posredno i količinu ispuštenih CO2 plinova.
Proizvođači automobila predvidjeli su spremnike veličina od 8 do 10 litara za motore zapremnine veće od 2.0L. U drugoj fazi, nakon 2017.g., očekuje se da će čak i motori zapremnine od 1.6L zahtijevati AdBlue® instalaciju. Dostupnost i prihvatljiva cijena dovest će do značajnije potrošnje AdBlue® aditiva što će za posljedicu imati smanjenje emisije CO2 i NOX. Korisnik vozila će naravno najveće zadovoljstvo vidjeti u smanjenju potrošnje goriva.

Kako će se nova regulativa odraziti na benzinske postaje?
Kao što je slučaj i kod svih drugih standardizacija, nova Euro 6 norma primjenjuje se samo na nova vozila s diesel motorom. Hoće li se tržište trebati prilagoditi sporo ili brzo najviše ovisi o broju novo kupljenih vozila. Proizvođači procjenjuju da će oko 60-75% novo kupljenih vozila imati SCR sustav koji će zahtijevati korištenje AdBlue® aditiva. Iako mjesta za točenje AdBlue® aditiva postoje, vrlo su rijetka, često smještena na udaljenoj lokaciji od agregata za točenje goriva i neće moći zadovoljiti potrebe budućih kupaca.
Vrlo je vjerojatno da u prvoj fazi neće doći do većih investicija u AdBlue® agregate, već će se većina benzinskih postaja prikloniti opciji da aditiv nudi u plastičnim bocama. Ovakav način prodaje može zadovoljiti prvu fazu implementacije Euro 6 norme, ali dugoročno nije prihvatljivo rješenje. Plastične boce nisu ekološki prihvatljive i nepraktične su za korištenje. Benzinske postaje s AdBlue® agregatima privlačit će više kupaca, a lokacije bez agregata trebat će računati sa smanjenim prometom diesel goriva i naravno AdBlue® aditiva.

Kako možemo pomoći?
Gilbarco Veeder-Root AdBlue® agregati za osobna i LDV vozila postavljeni su na nekoliko testnih lokacija. Na lokacijama su instalirani kombinirani agregati, dakle combo agregat s AdBlue® aditivom i standardnim gorivima. Agregati naravno zadovoljavaju sve važeće EU regulative, uključujući MID, CE i ATEX. Combo agregat izveden je s dvije glave i odvojenim računalima što omogućuje dvije istovremene transakcije. Ovakva konfiguracija pojednostavljuje korištenje jer kupac plaćanje diesel goriva i AdBlue® aditiva može obaviti odjednom. Nema potrebe da se za svako plaćanje odlazi do blagajne.

I? … Jeste li spremni?
Jeste li spremni za AdBlue® za osobna vozila? Ovo pitanje sve više se aktualizira kod firmi uključenih u preradu, distribuciju i direktnu prodaju nafte i naftnih derivata. Kako vrijeme prolazi, sve više novih automobila s diesel motorom će trebati AdBlue® i proširenjem ponude ćete privući kupce. Gilbarco Veeder-Root ima u ponudi široku ponudu uređaja koji su spremni za AdBlue®. Vrlo rado ćemo Vas saslušati i savjetovati prema vašim potrebama.

Brošura SK700 II AdBlue®

Izvor: Gilbarco Veeder-Root